
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Ανακαλύψτε καινοτόμες λύσεις που δημιουργήσαμε
Αναβάθμιση της πλατφόρμας Symbiosis για τη βιώσιμη διαχείριση βιο-αποβλήτων
Στο πλαίσιο της στρατηγικής μετάβασης προς ένα μοντέλο Κυκλικής Οικονομίας, η SYMBIOLABS ανέλαβε για λογαριασμό του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) την αναβάθμιση της πλατφόρμας Symbiosis, ενισχύοντας τη λειτουργικότητα και τη διαλειτουργικότητά της.
H δράση Symbiosis στοχεύει στη βελτίωση της ανίχνευσης συνεργασιών μεταξύ βιομηχανιών, επιτρέποντας τη δημιουργία συμβιωτικών δικτύων που προωθούν τη βιώσιμη διαχείριση βιοαποβλήτων και την ανταλλαγή πόρων με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Παράλληλα, η αναβαθμισμένη πλατφόρμα υποστηρίζει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και την αύξηση της απασχόλησης μέσω της σύνδεσής της με το έργο BECircular, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε τομείς κυκλικής οικονομίας.
Με την εξειδίκευσή της στις τεχνολογίες αιχμής για τη διαχείριση δεδομένων και την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη βιομηχανική συμβίωση, η SYMBIOLABS συνέβαλε στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου περιβάλλοντος για τη βέλτιστη αξιοποίηση των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την προώθηση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
CASE STUDIES
Ένα ψηφιακό σύστημα επιβράβευσης για την ανακύκλωση τηγανελαίων
Ψηφιακή καινοτομία στην επαναχρησιμοποίηση υλικών
Η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση αποτελούν θεμέλια της κυκλικής οικονομίας, όμως η αποτελεσματική διαχείρισή τους σε μεγάλη κλίμακα παραμένει μια σύνθετη πρόκληση. Στη Δυτική Μακεδονία, η SYMBIOLABS ανέπτυξε μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα που διευκολύνει την καταγραφή, ταξινόμηση και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών στα Κέντρα Διαλογής και Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (Κ.Δ.Ε.Υ.). Με τη χρήση έξυπνων εργαλείων ανάλυσης δεδομένων, προβλέπουμε τη διαθεσιμότητα υλικών, βελτιστοποιούμε τις ροές επαναχρησιμοποίησης και μειώνουμε τα απόβλητα που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια αποτελούν μια από τις πιο συχνές αλλά και πιο επιβαρυντικές μορφές αποβλήτων. Στη SYMBIOLABS, αξιοποιούμε ψηφιακές τεχνολογίες για να μετατρέψουμε αυτό το απόβλητο σε πολύτιμο πόρο. Αναπτύξαμε ένα έξυπνο σύστημα συλλογής και επιβράβευσης, ενισχύοντας τη συμμετοχή των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας στη διαδικασία ανακύκλωσης. Μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα, οι χρήστες μπορούν να καταγράφουν τις ποσότητες τηγανελαίων που παραδίδουν και να κερδίζουν ανταμοιβές, συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση της ρύπανσης και επιταχύνοντας τη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Bioindustry 4.0
Το Bioindustry 4.0 είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας, ενισχύοντας τη μετάβαση προς έξυπνες και βιώσιμες βιομηχανικές διεργασίες. Το έργο αποτελεί συνέργεια κορυφαίων Ερευνητικών Υποδομών (RIs), όπως οι Elixir, Mirri, BBMRI,IBISBA και DSMZ, με καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του σχεδιασμού και της λειτουργίας των βιομηχανικών διεργασιών.
Ως βιομηχανικός εταίρος, η SYMBIOLABS συμμετέχει στην ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών εργαλείων, όπως:
-
Ψηφιακά δίδυμα και συστήματα υποστήριξης σχεδιασμού με Τεχνητή Νοημοσύνη για τη βελτιστοποίηση των βιοδιεργασιών
-
Καινοτόμες συσκευές μέτρησης για online παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο
-
Λύσεις federated learning και διαχείρισης δεδομένων που διασφαλίζουν ποιότητα δεδομένων, Ανοικτή Επιστήμη και αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Μέσω της συνδιαμόρφωσης λύσεων με βιομηχανικούς φορείς, το Bioindustry 4.0 διασφαλίζει ότι οι τεχνολογίες του είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, επιταχύνοντας την ανάπτυξη βιοδιεργασιών, μειώνοντας το κόστος και βελτιώνοντας την αξιοπιστία της βιομηχανικής παραγωγής.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Horizon Europe και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.
Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του έργου Bioindustry 4.0
SymbioICT: Αναλυτική δεδομένων για κυκλικές αλυσίδες αξίας
Η δράση SymbioICT υλοποιήθηκε με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων δεδομένων και μεθόδων αναλυτικής δεδομένων για τη βέλτιστη αξιοποίηση βιομάζας και αποβλήτων σε βιομηχανικά συμβιωτικά δίκτυα.
Στο πλαίσιο του έργου, αναπτύχθηκαν και δοκιμάστηκαν από τη SYMBIOLABS:
-
Μέθοδοι εντοπισμού αποβλήτων και βιομηχανικών διεργασιών, επιτρέποντας τη δυναμική σύνδεσή τους και τη δημιουργία σεναρίων αξιοποίησης.
-
Τεχνικές οπτικής αναλυτικής και γεωχωρικής απεικόνισης, διευκολύνοντας τη χαρτογράφηση συμβιωτικών δικτύων και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.
Με την ολοκλήρωσή του, το SymbioICT απέδειξε τη δυνατότητα αξιοποίησης δεδομενοκεντρικών προσεγγίσεων για τη βιώσιμη διαχείριση βιομάζας και αποβλήτων, συμβάλλοντας στη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας "ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ", Παρέμβαση III: «Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων».
Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του έργου SymbioICT
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ


